Bli en matredder

dan-gold-4_jhDO54BYg-unsplash.jpg

I Norge er vi eksperter på å kaste mat. Slik kan vi ikke ha det. Matsvinn er et dagsaktuelt tema hvor vi alle kan påvirke.

 
 

For å produsere mat kreves det vann, jordbruksområder og energi. Kaster man maten i søpla er disse ressursene bortkastet. Ifølge FN kastes en tredjedel av maten som produseres i verden.

Hva kan gjøres for å løse dette problemet? Kan elevene jobbe med denne problemstillingen en hel dag og komme opp med en eller flere løsninger? Er det mulig å besøke en lokal matvarebutikk og få matvarer som har gått ut på dato og se om maten fortsatt kan spises? Kan de lage smoothie av frukt som er overmoden?

Kanskje elevene også kan jobbe med problemstillingen hjemme? Intervjue foresatte og finne ut hvor mye spiselig mat som kastes hver uke? Rydde i kjøleskapet, lage en egen hylle til mat som må spises snart, og kanskje lage et restemåltid?

Ressurser og inspirasjon

Film fra matstart om hvordan bli en matredder

Loop Miljøskole - hva er matsvinn

Hacks for mindre matsvinn fra Matprat

FN-sambandet om matsvinn

Toppfoto: Dan Gold on Unsplash