Grønt Flagg tema og idèbank

Under finner du en oversikt over noen av de vanligste temaene Grønt Flagg-barnehager velger å jobbe med. Her kan dere få tips og ideer til ulike ressurser som kan brukes i arbeidet med miljø og bærekraft.

Vi har også en idèbank med korte og konkrete aktiviteter og tiltak som passer godt i barnehager.

Tematisk tilnærming
Grønt Flagg har en tematisk tilnærming til miljøarbeidet. Dette betyr at en skole eller barnehage som ønsker å bli Grønt Flagg sertifisert velger ett (eller flere) tema som utgangspunkt for arbeidet. Etter å ha jobbet med valgt tema i et år, bygger man videre med et nytt tema. Dette gjør at etter noen år som deltaker i Grønt Flagg nettverket har barna i barnehagene, elevene ved skolen og alle ansatte god kunnskap og praktisk erfaring med konkrete og relevante problemstillinger innenfor en rekke viktige tema innen miljø og bærekraft.

Valg av tema danner grunnlaget for miljøhandlingsplanen, og arbeidet med miljøgjennomgangen kan gi hjelp og inspirasjon til å bestemme seg for årets Grønt Flagg tema. 

Rullerende temaer
Noen barnehager som har vært sertifisert i mange år og har vært gjennom det de og vi anser som de viktigste temaene velger å gå over til en modell med "rullerende tema". Det vil si at i stedet for at hele barnehagen har fokus på et nytt tema hvert år, så utarbeider de en miljøhandlingsplan hvor de ulike aldersgruppene i barnehagen jobber med ett miljøtema hver.  Det kan være at 3-åringene jobber med kildesortering, 4-åringer jobber med plast og de eldste jobber med biologisk mangfold; lage insektshotell, frøballer, lærer om humla eller annet. På denne måten vil barna være innom flere temaer innen bærekraftig utvikling i løpet av tiden i barnehagen og det blir enklere å sikre at aktivitetene kan tilpasses relevante fagområder. Selvsagt kan også noen tiltak gå på tvers av aldersgrupper.

Natur og biologisk mangfold piktochart.png

Avfall
Avfall er et veldig bredt tema som kan omfatte en rekke viktige miljøproblemstillinger. Svært mange barnehager jobber med avfall og kildesortering som søknadsprosjektet det første året når de går i gang med å bli Grønt Flagg sertifisert. Temaet er konkret, praktisk, passer for mange aldersgrupper og enkelt å inkludere i mange fagområder. Dessuten kommer det fra 2023 nye og strengere krav som skal sikre at vi kildesorterer og materialgjenvinner mer av avfallet.

Relevante linker:

  1. LOOP MILJØSKOLE - tilbyr gratis ressurser for barnehager om flere temaer bl.a. kildesortering, gjenvinning, kretsløp og miljø

  2. Miljøstatus - fakta, data, bilder, grafer

  3. Sortere.no - hjelper deg å kildesortere

  4. Matvett.no - kreative idéer for å redusere matsvinn

  5. NRK Planetpatruljen - underholdende filmer for de eldste barna

  6. Grønt Punkt - Returkartonglotteriet

Marin forsøpling
Et globalt problem som stadig vokser. Mange barnehager jobber med plast som tema og gjør ulike tiltak for å forhindre plast i havet.

Relevante linker:

  1. NRK Planetpatruljen - en egen plastspesial

  2. Oslofjorden Friluftsråd - Kan være nyttig ressurser for de eldste barna i barnehagen som ønsker å jobbe med marin forsøpling.

  3. Kystlotteriet - rydd et område og få sjansen til å vinne flotte premier

  4. Hold Norge Rent - nyttig info, kart, registrer din rydding


 

Energi
Energiopplæring i barnehagen er viktig for å lære små barn gode miljøvennlige handlinger og holdninger. Alle barnehager har ulikt utgangspunkt for å jobbe med temaet.

Relevante linker:

  1. Ida og Markus får ting til å skje - veiledningshefte om energi for barnehager fra Trondheim kommune

  2. NRK Planetpatruljen - strømforbruk

  3. Miljøstatus - fakta, data, bilder, grafer

  4. You Tube film - strømsparing i barnehagen


Natur og biologisk mangfold
Ved å velge natur og biologisk mangfold som tema inngår observasjon og lære om ulike arter, å ha prosjekter om menneskelig påvirkning på naturen og viktigheten av naturvern. Noen barnehager går i dybden og velger seg ut noen arter i sitt nærmiljø som en vil jobbe med. Uansett, det å lære om bier, humler, dyrene i skogen, artene i vannet/sjøen er noe mange barn synes er spennende. En kan gjøre praktiske tiltak som å lage insektshotell, frøballer, eller lage en blomstereng i barnehagen.

 

Relevante linker:

  1. La Humla Suse - jobber for å sikre humlens levevilkår i Norge. Har ressurser og aktiviteter for barn.

  2. NRK Planetpatruljen - sesong 5 tar for seg humler, fluer og småkryp.

  3. Lære om skogen - Lære med skogen tilbyr undervisningsopplegg fra barnehage til lærerutdanningen.

  4. Naturvernforbundet - lag ditt eget insektshotell

  5. Miljølære - for ansatte som ønsker mer innsikt.


 

Sunt og bærekraftig kosthold og fysisk aktivitet
Læren om næringsrik, bærekraftig mat og -produksjon, norsk mat, sesongbasert mat o.l. er stikkord for temaet sunt og bærekraftig kosthold. Det er viktig å etablere gode vaner hos barn for å sikre et sunt og klimavennlig kosthold. Hva vi spiser er viktig for helsen og kroppens utvikling, men det er også viktig for kloden vår. Et bærekraftig kosthold vil være et aktuelt tema også når nye kostholdsråd kommer.

Tiltak innenfor fysisk aktivitet kan være  trafikksikkerhet, aktiv barnehagevei, aktivitetsdager etc. Her handler det om å kommunisere ut mot foresatte og ansatte for å få flere til å gå/sykle til barnehagen.

Det å oppfordre barn, elever, pedagoger og foresatte til å gå, sykle eller ta kollektivtransport hver dag er en vinn-vinn situasjon både innen folkehelse og klima. Færre biler på veien gjør det også tryggere å gå/sykle for barn.

Relevante linker:

  1. Trygg Trafikk - trafikksikker oppvekst

  2. Fiskesprell - inspirasjon om barn og sjømat gjennom kurs, materiell og støtte.

  3. 10 klimavennlige retter i barnehagen - laget av vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren i samarbeid med barnehager.

  4. SunnereBarn - tilbyr kostnadsfritt kunnskapsløft og bidrar til bedre kosthold og økt matglede blant alle barn i barnehager. Har også tips for kommunikasjon ut mot foresatte.

  5. Matjungelen - verktøy for mat og måltider i barnehagen.


Kjøkkenhage og dyrking
Kjøkkenhage er et populært tema for alle aldre i Grønt Flagg nettverket. Barna får være med på alle prosessene fra såing, pleie, høsting og spising eller salg. Temaet kan også kombineres med biologisk mangfold, ved å f.eks så blomster som biene og humlene liker.

  1. Skolehager i Norge her kan du finne ideer og ressurser for deg som ønsker å starte opp en skolehage.

  2. Kornet - som ble til mel - barnebok som forteller om kornets vei fra jord til bord. Det er en fortelling som inspirerer til bærekraftig tenkemåte og handling.

  3. Startpakke skolehage - er et hefte som forsøker å gi en praktisk beskrivelse av hvordan du enkelt kan komme i gang med skolehage. Heftet er utarbeidet av Nina Berge og metodene er gjennomført og utprøvd i samarbeid med elever og lærere på Romerike og i Oslo. Heftet passer for skoler og barnehager med ulikt utgangspunkt, og kan passe spesielt godt for de som ikke har tilgang på dyrkbar jord.


 

Klimaendringer
Klimaet påvirker oss alle hver dag og er et spennende tema å jobbe med. Her er det gode muligheter for å lære mer om rollen klimaet spiller for livet på jorden samt hvordan klimaendringer påvirker dette. Det er mange tiltak en kan gjøre i en barnehage som påvirker klimaet. Hva slags mat en spiser, matsvinn, ansvarlig forbruk etc. Kanskje en kan låne bøker på biblioteket som tar for seg temaet.

Relevante linker:

  1. Miljøstatus - fakta, data, bilder, grafer

  2. NRK Super Planetpatruljen - diverse filmer innen flere temaer som passer for barn ca. 5 - 10 år.

  3. Ta vare på det du har - ved å reparere istedenfor å kjøpe nytt, tar du bedre vare på klimaet


Global og sosial utvikling

Endringene i klima og natur er globale, men påvirker land på ulike måter. Gjennom å arbeide med dette temaet kan barnehager også få et globalt perspektiv på problemstillinger knyttet til klimaendringer, f.eks. matproduksjon, rettferdighet, og fattigdomsbekjempelse.

Relevante linker:

  1. Forut - pedagogisk opplegg hvor man lærer om global og sosial utvikling

  2. Redd Barna - undervisningsopplegg for barnehager etter tema


Vann
Vi i Norge er heldige som har god tilgang på vann i forhold til andre land i verden. Ferskvann er uansett en begrenset, livsviktig naturressurs, og det er viktig å ha kunnskap om dette. Ved å velge vann som tema kan barn og elever få oppgaver og gjennomføre prosjekter som omhandler vann - hvorfor vi og andre arter trenger det, ulike former, situasjoner i andre land, energiforbruk ved oppvarming av vann, eller annet.

  1. Vannkunnskap.no - pedagogisk materiell for barnehager og skoler på alle trinn.

Kontakt oss dersom dere ønsker konkrete eksempler på prosjektrapporter og miljøhandlingsplaner fra andre Grønt Flagg skoler og barnehager. I den elektroniske søknadsportalen finnes det også maler og noen eksempler.