Grønt Flagg i Norge
Nærmere 1000 skoler og barnehager fordelt på alle landets 11 fylker, og i over 100 kommuner, deltar i Grønt Flagg nettverket i Norge.
Stadig flere kommuner fatter politiske vedtak om at alle skolene og barnehagene i kommunen skal Grønt Flagg sertifiseres. Dette innebærer at skoler og barnehager, i tillegg til oppfølgingen som FEE Norway gir gjennom veiledning, tilbakemelding på registrering og sertifiseringssøknader og nyhetsbrev, også er en del av et lokalt nettverk. Mange kommuner arrangerer regelmessige nettverkssamlinger og har andre tilbud for å bidra positivt i skoler og barnehagers miljøarbeid. Også i kommuner hvor slike nettverk ikke er formelt etablert, er det absolutt mulig å samarbeide, og utveksle erfaringer med andre som jobber på samme måte.
Eco-Schools internasjonalt
Grønt Flagg er en del av Eco-Schools som eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). FEE internasjonalt har hovedkontorer i København. Eco-Schools er det største nettverket av barnehager og skoler, med barn, unge og pedagoger som jobber med "utdanning for bærekraftig utvikling". Per i dag deltar over 16 millioner barn og unge, 1,2 millioner pedagoger fra over 49 000 skoler fordelt i 64 land i ordningen.
Mer informasjon om Eco-Schools internasjonalt finner dere på vår internasjonale nettside.
Institusjonelle partnere
The Foundation for Environmental Education (FEE) samarbeider med noen av verdens fremste organisasjoner innen utdanning og miljø. Disse inkluderer UNESCO, UNEP, UNWTO, ISESCO, YMP og Earth Charter. Anerkjent av UNESCO som verdensledende innen miljøutdanning og utdanning for bærekraftig utvikling, kommer styrken fra våre medlemmer som deler samme verdier og utfører programmene med stor effektivitet på daglig basis.
«At UNESCO, we look forward to continue working with the Eco-Schools programme as we move beyond the Global Action Programme into a new ESD framework that will strive to accelerate the transformational change that is needed across the world to achieve the Sustainable Development Goals.”
Alexander Leicht, Chief, Section of ESD, Education Sector, UNESCO
FNs miljøprogram (UNEP) er FNs aktør som står for koordinering av miljøaktiviteter og bistand ovenfor utviklingsland med å implementere miljøvennlige retningslinjer og praksis. Aktivitetene dekker et bredt spekter som; atmosfæren, marine og terrestriske økosystemer, miljøstyring og grønn økonomi.
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). UNESCOs mandat er å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme samarbeid mellom nasjoner innenfor disse fire fagområdene
The Earth Charter er et etisk rammeverk for å bygge rettferdig, bærekraftig og et fredelig globalt samfunn. Sentrale verdier er global gjensidig, avhengighet og felles ansvar, overgangen til en bærekraftig livsstil og en bærekraftig menneskelig utvikling.
The Global Action Programme (GAP) for Utdanning for bærekraftig utvikling (ESD) jobber med å generere og øke ESD-tiltak på alle nivåer og områder i utdanningen.
I april 2015 inngikk FEE en samarbeidsavtale med International Foundation for Young Master Programme (ISYMP) for å fremme bærekraftig bevissthet og skape utdanningsplattformen TheGoals.org. Dette er en pedagogisk ressurs for alle FEE-programmene. Bærekraftmålene vil være tilgjengelige gjennom denne plattformen sammen med kurs og oppgaver som elever kan jobbe med og engasjere seg rundt, sammen med andre elever fra hele verden
FEE er en strategisk partner av EAUC, med Eco-Schools International (Grønt Flagg) som fremste kontaktledd. EAUC samarbeider med utdannings- og virksomhetsledere og strategiske partnere for å løfte fokus på bærekraftig tenkning ved universiteter og høyskoler, og i lærings- og kompetansesektorer.