Matsvinn
Utfordringene med matsvinn har fått et større fokus i Norge og i Grønt Flagg opplever vi et stort engasjement for å redusere matsvinnet i barnehager og skoler. Men det trengs gode ressurser og mer kompetanse og derfor har Grønt Flagg sammen med Matvett, utarbeidet materiell og ressurser som skal bidra til at barnehager og skoler kan sette i gang arbeidet med matsvinn.
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030 i tråd med "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn" og FNs bærekraftmål. Og matsvinn handler om mer enn bare mat. Det påvirker økonomi, klima og miljø, og samfunnet/det sosiale. Hvis vi skal få til mer bærekraftig forbruk av mat, der hele samfunnet er involvert, må vi tenke gjennom hva vi spiser, kutte matsvinn og rette større generell oppmerksomhet mot hvilke fotavtrykk matproduksjon setter når det gjelder klimagassutslipp og ressursuttak.
Nye ressurser for barnehage og skole
I samarbeid med Matvett har Grønt Flagg snakket med flere barnehager og skoler og fått innspill til materiell og ressurser som er nyttige for å engasjere barn og elever i matsvinn. Resultatet er klart og finnes nå tilgjengelig for barnehage, barneskole og ungdomsskole.
Gjør barn og unge til matreddere med KuttMatsvinn-plattformen!
Plattformen er full av verktøy og ressurser designet for deg som lærer og pedagog. Kom i gang allerede i dag, og bidra med holdnings- og handlingsskapende aktiviteter som lar barn og unge være agenter for bærekraftig forandring.
Her får du tips til hvordan komme i gang, forslag til pedagogiske aktiviteter, e-læringskurs og spill. For de yngste finner du også ‘Tryllestjerne og fruktorkesteret’, - et eventyr om om matsvinn og matglede.
Om Matvett
Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, med mål om å bidra til at matsvinnet i Norge halveres innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål og Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Matvett har fått et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet gjennom den nye strategien for en grønn, sirkulær økonomi til å ruste offentlig sektor til å jobbe mer målrettet med å kutte matsvinn. For å sikre at materiellet som lages for skoler og barnehager er relevant for målgruppen har Matvett inngått et samarbeid med Grønt Flagg.
Jobber du som 10. trinnslærer skoleåret 23/24 eller 24/25? Her kan du få mer informasjon om spennende, tverrfaglige undervisningsressurser basert på internasjonal forskning om bærekraft og utdanning.