Bli med på folkeforskning på #GRØNNSUPERDAG

Humleforskere på Luhr skole i Lørenskog.

 

Et supergrønt og surrende prosjekt for skoler og barnehager av og med Grønt Flagg og La Humla Suse.

Når vi skal gjøre tiltak for insekter og andre artsgrupper er det viktig å vite hvem som finnes hvor. Dette kan folkeforskning bidra med. På #GRØNNSUPERDAG 5. juni kan din barnehage eller din skole være med å telle insekter. Bli med ut i enga, parken, blomsterkassene i gågaten eller i skogkanten og se hvem som er på jobb i blomstene. Barnehagebarn teller humler, mens skoleelever får bryne seg på litt flere artsgrupper.

Ut å telle insekter

Har du noen gang hatt et insekt på hånden din og sett grundig på det?

Har du lagt merke til hvor mange ulike insekter det finnes? Hvilke insekter finnes der du er?

Når du ser på de små hodene, med antenner og merkelige munndeler, eller studerer de seks leddete tynne beina, ser vi at insekter er rare og annerledes fra andre dyr. Og hva er det egentlig de driver med?

Noen av insektene er nært knyttet til blomstene i naturen og er viktig både for blomsterplanter og for at vi skal få frukt, grønnsaker og dyrefôr. Når vi lærer navn på blomster, biller og bier, blir vi samtidig bedre kjent med naturen rundt oss. Slik får vi gode opplevelser og slik får vi lyst til å ta vare på det vi ser og kjenner. De ville pollinatorene trenger både omsorg og handling. I Norge er mange arter truet av utryddelse. Bli med på #GRØNNSUPERDAG 5. juni og bli kjent med de viktige ville pollinerende insekter.

Den 29. april holdt vi et webinar for ansatte i barnehager og grunnskole. Her viste vi helt nye ressurser og tips til gjennomføring av ‘Ut å telle insekter’.

Se webinaret i opptak her:

For lærere på 1.- 3.trinn kan webinaret og materiellet for barnehage være verdt å sjekke ut.

For barnehage

For barne- og ungdomsskole

Hvorfor folkeforskning for ville pollinerende insekter?

Norge har vedtatt en egen pollinatorstrategi og en tiltaksplan for ville pollinerende insekter. Punkt 1.5 i tiltaksplanen handler om å øke registreringer av insekter innenfor denne gruppen til Artsobservasjoner med 20% fra 2021 til 2025. Folkeforskning er et av virkemidlene som skal brukes for å oppnå målet. La Humla Suse er en ideell organisasjon som leder prosjektet «Den ville pollinatortellingen» knyttet til pnkt 1.5 i tiltaksplanen. I «Ut å telle insekter» samarbeider La Humla Suse og Grønt Flagg om å øke artskunnskap og spre kunnskap om folkeforskning som effektivt tiltak for å redde leveområder for de viktige bestøverne våre. Både «Ut å telle insekter» og «Den ville pollinatortellingen» gjennomføres med støtte fra Miljødirektoratet.

Meld dere på #GRØNNSUPERDAG 5. juni og bli med på folkeforskning for ville pollinerende insekter.