Oppdrag matsvinn
Lær elevene å ta vare på maten
Med utgangspunkt i FN's bærekraftsmål 12.3 er det satt mål om å redusere matsvinnet i Norge med 50 % innen 2030. Og ja, temaet matsvinn passer godt inn i faget mat &helse, men det er også et tema som som egner seg godt til tverrfaglig læring om bærekraft.
Mat og matsvinn er relevant for flere kompetansemål når det gjelder bærekraftig utvikling og svarer ut mange av bærekraftmålene, ettersom dette er et sammensatt tema med store miljømessige, sosiale og økonomiske sammenhenger.
Ved å sette fokus på matsvinn i flere fag kan elevene lære hvordan de kan utnytte matrester som bidrar til å redusere matsvinnet. Kanskje tørre brødsmuler kan brukes i en vaffelrøre? Eller havregrøtrester kan brukes til rundstykker?
Gjør elevene til “matreddere" gjennom å etablere gode vaner. Ved å sette søkelyset ansvarlig forbruk og temaet mat vil elevene tidlig lærer å se muligheter. Hva kan brune bananer, slappe gulrøtter og melk utgått på dato brukes til? Hva med å gå gjennom kjøleskapet og se hva som bør spises opp? Og hvordan tipse og inspirere foresatte til å redusere matsvinn.
KuttMatsvinn-plattformen:
Vi i Grønt Flagg har samarbeidet med Matvett og det foreligger nå rykende ferske ressurser og materiell i temaet matsvinn.
På KuttMatsvinn-plattformen for 1.-10. trinn og VGS finner dere verktøy og materiell utviklet for å sette matsvinn høyere på dagsorden i skole- og barnehagehverdagen samt i hjemmene. Ressursene er gruppert slik at det skal være enkelt for deg som lærer å finne frem til det som passer, både for å kutte matsvinn på skolekjøkkenet, SFO eller kantina, og som veiledning og inspirasjon til undervisningen i barne- og ungdomsskolen/videregående.
KuttMatsvinn-plattformen er enkel å ta i bruk. Besøk siden her for å utforske verktøy og ressurser som vil hjelpe deg som lærer og elevene elevene dine til å forstå hva matsvinn er og hvordan dere enkelt kan ta bedre vare på maten. Her finner dere alt fra aktivitetsark for ulike alderstrinn til e-læringskurs, undervisningsopplegg og inspirasjonsfilmer.
Matvetts KuttMatsvinn- plattform
Matvett: Hvordan kaste mindre mat.
Matvett: Bruk opp leksikon.
Toppfoto: Alla Razgonova on Unsplash