Smaksskole i mat & helse teori
Sanseskole
På samme måte som muskler kan trenes i gymtimer, kan smakssansen trenes i teoritimer.
Læring starter alltid gjennom at eksterne impulser kommer inn til hjernen gjennom sansene, husk at eneste vei inn i hjernen er gjennom sanseapparatet. De fleste sansene bruker vi når vi spiser mat, derfor er mat en meget viktig arena for læring.
Hva med å ha en sanseskole der elevene kan bli kjent med ulike smaker, grunnsmakene, lukter og konsistenser. Barn er nysgjerrige. Dette kan brukes for hva det er verdt. La elevene få øvelse i å sette ord på hva de sanseopplevelser som smak og lukt. Hvor på tungen kan de kjenne de ulike grunnsmakene? En ekstra utfordring kan være å sette ord på munnfølelsen (tekstur eller konsistens).
Forslag til råvarer å smake på:
Urter
Sjokolade (hvit, mørk og melkesjokolade)
Krydder
Sitrusfrukter (lime, sitron, grapefrukt og appelsin)
Ressurser og undervisningsopplegg: