Smaksskole i mat & helse teori

Du har kanskje ikke tilgang til kjøkken i alle mat & helse timer?Sanseskole er en ypperlig aktivitet i teoritimer, det er enkelt å organisere og mange elever synes det er spennende og utfordrende.

 
 

Sanseskole

På samme måte som muskler kan trenes i gymtimer, kan smakssansen trenes i teoritimer.

Læring starter alltid gjennom at eksterne impulser kommer inn til hjernen gjennom sansene, husk at eneste vei inn i hjernen er gjennom sanseapparatet. De fleste sansene bruker vi når vi spiser mat, derfor er mat en meget viktig arena for læring.

Hva med å ha en sanseskole der elevene kan bli kjent med ulike smaker, grunnsmakene, lukter og konsistenser. Barn er nysgjerrige. Dette kan brukes for hva det er verdt. La elevene få øvelse i å sette ord på hva de sanseopplevelser som smak og lukt. Hvor på tungen kan de kjenne de ulike grunnsmakene? En ekstra utfordring kan være å sette ord på munnfølelsen (tekstur eller konsistens).

Forslag til råvarer å smake på:

  • Urter

  • Sjokolade (hvit, mørk og melkesjokolade)

  • Krydder

  • Sitrusfrukter (lime, sitron, grapefrukt og appelsin)

Ressurser og undervisningsopplegg:

Smaksskulen

Med smak på timeplanen

Toppfoto: T' Amal on Unsplash