Tomatsuppe
Tomatsuppe med kikerter og grønnkål
En veldig enkel tomatsuppe som passer både for liten og stor. Med litt mer spennende tilbehør for dem som ønsker det, og eventuelt fullkornpasta i suppen, blir dette et fullverdig måltid med mye næring. Mange barn knasker kikerter og grønnkålchips til den store gullmedalje når de kan velge selv, så ikke undervurder denne.
Tid: 35-40 minutter
Porsjoner: 20 barneporsjoner
Allergier: Glutenfri og melkefri ved behov, nøttefri
Ingredienser:
3 ss stekeolje, f.eks. rapsolje
5 gule løk, hakket
5 hvitløksfedd, hakket
5 gulrøtter, grovhakket
5 ss tomatpuré
10 bokser hermetiske tomater, 400 ml pr boks
5 grønnsaksbuljongterninger
2,5 l vann
1 ss sukker (valgfritt)
1 ss paprikakrydder
2 ts salt, smak til
nykvernet pepper
Krydderstekte kikerter (valgfritt):
3 store bokser kikerter, 230 g per boks uten lake, skylt
3 ss olje
2 ss kyllingkrydder, smak til (valgfritt)
ev. 1 ts salt (avhengig av krydderblanding ellers)
Sprø grønnkåltopping (valgfritt, men ofte en barnefavoritt):
150 g grønnkål i biter
3 ss olje
1 ts salt
Til servering:
rømme eller crème fraîche
Ekstra serveringsforslag
valgfri pasta (gjerne glutenfri) eller kikerter naturell
ev. fløte eller melk for en rundere smak (ev. melkefri)
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen, 180 °C varmluft.
Varm oljen i en stor kjele, og stek løk og hvitløk blank i et par minutter.
Tilsett gulrot og tomatpuré, og stek i 5 minutter til.
Ha i resten av ingrediensene til suppen og kok opp. Skru ned varmen til medium, la putre under lokk i ca. 25 minutter eller til grønnsakene er møre.
Bruk en bakebolle og bland kikerter med olje og krydder, og strø dem så på et bakepapirkledd stekebrett. Stek i 15–20 minutter eller til det popper i ovnen.
Bland i mellomtiden grønnkålbiter med olje og krydder i den samme bakebollen. Fordel på et bakepapirkledd stekebrett, og la være med i ovnen i omtrent 10 minutter til kålen er sprø, men ikke brent.
Gjør i mellomtiden klart annet tilbehør.
Når suppen er kokt ferdig, stavmiks suppen helt glatt og smak til med krydder.
Sett frem skåler med kikerter, grønnkål og rømme slik at barna selv kan bestemme sin topping.