Strandrydding

Marin forsøpling er et menneskeskapt og globalt miljøproblem. Plastavfall på avveie utgjør det største problemet, og kan føre til død og lidelse for utallige arter. Et av de viktigste tiltakene vi har mot marin forsøpling er strandrydding. Aktiviteten passer for alle aldre.

 
 

Standrydding som taltak mot et globalt miljøproblem

Problemet med marin forsøpling er kun menneskeskapt og stammer fra mange ulike menneskelige aktiviteter. Det marine søppelet føres med havstrømmene på tvers av landegrenser og gjør dette til et globalt problem. Forsøpling og avfall på avveie er et raskt voksende problem der plastforurensing og spredning av mikroplast utgjør den aller største trusselsen.

Konsekvensene av marin forsøpling er svært uheldig for både helse og miljø. Forurensingen er en trussel mot dyreliv, økosystemer og høsting av levende ressurser i alle verdens havområder. Dyr kan dø og utsettes for store lidelser fordi de spiser eller sitter fast i avfall. Plastavfallet brytes langsomt ned og danner skadelig mikroplast og nanoplast. I tillegg medfører problemene svekkelse av menneskers livskvalitet og helse og har stor økonomisk skade.

Det er svært nødvendig å rydde opp for å redusere den marine forsøplingen og bidra til å stanse at plastavfall og mikroplast på avveie. Ta med elevene på en dag med strandrydding, adopter en strand i nærområdet og/eller arranger strandryddedugnad med foresatte og frivillige i lokalsamfunnet.

Registrer dere gjerne på ulike ryddekampanjer og dugnader i regi av Hold Norge Rent for å registrere mengde ryddet avfall, og for å få tips og råd.

Hold Norge Rent har sammen med Oslo Friluftsråd har utarbeidet et undervisningsopplegg for 7. og 10. trinn.

Loop miljøskole har også et eget undervisningsopplegg der strandrydding inngår som en aktiv læring.

Toppfoto: Charlotte Lundekvam, Farsund ungdomsskole