avfall.png

 Avfall
Avfall er et veldig bredt tema som kan omfatte en rekke viktige miljøproblemstillinger. Svært mange skoler og barnehager jobber med avfall og kildesortering som søknadsprosjektet det første året når de går i gang med å bli Grønt Flagg sertifisert. Temaet er konkret, praktisk og enkelt å inkludere i mange fagområder. 

Læremateriell og relevante linker:

  1. LOOP MILJØSKOLE - tilbyr gratis undervisningsopplegg om kildesortering, gjenvinning, kretsløp og miljø

  2. Miljøstatus - fakta, data, bilder, grafer

  3. Sortere.no - hjelper deg å kildesortere

  4. Matvett.no - kreative idéer for å redusere matsvinn


Marin forsøpling.png

Marin forsøpling
Et globalt problem som stadig vokser. FEE Norway og Grønt Flagg programmet har i flere år, ved hjelp av midler fra Miljødirektoratet og Plastretur, gjennomført konkurranser og andre tiltak for å oppfordre skoler og barnehager i nettverket til å velge marin forsøpling som Grønt Flagg-tema, from å fremme strandrydding. 

Oslofjorden Friluftsråd - undervisningsmateriell, presentasjoner og filmer, med utgangspunkt i kompetansemål etter 7. og 10. trinn. Kan også være nyttige for andre trinn og store barn i barnehage som ønsker å jobbe med marin forsøpling.

Kystlotteriet - rydd et område og få sjansen til å vinne flotte premier

Hold Norge Rent - nyttig info, kart, registrer din rydding


Energi.png

Energi
Din kommune, skole eller barnehage kan fokusere på energisparende tiltak, registrere energiforbruket, lære om energikilder, fornybar energi, fokusere på praktisk undervisning og eksperimenter, eller annet. Alle skoler og barnehager har ulikt utgangspunkt for å jobbe med temaet.

Læremateriell og relevante linker:


Natur og biologisk mangfold.png

Natur og biologisk mangfold
Ved å velge natur og biologisk mangfold som tema inngår observasjon og lære om ulike arter, å ha prosjekter/diskusjoner om menneskelig påvirkning på naturen og viktigheten av naturvern. Noen skoler og barnehager går mer i dybden og velger f.eks. på insekthotell, bier, humler, dyrene i skogen, artene i vannet/sjøen, økosystemer og klimatiske forhold som sitt Grønt Flagg prosjekttema.

Læremateriell og relevante linker:

Bærekraftig naturmangfold

Natursekken.no

Miljølære

Å utforske og lære om skogen er svært aktuelt her, og er spennende for alle aldre.

Skoleskogen

Lære med skogen

Naturhistorisk museum Undervisningsopplegg innen botanikk og biologisk mangfold.

Tips til undervisnings-materiell om regnskogen:

FN

Regnskogfondet


Sunt kosthold og aktivitet.png

Sunt kosthold og fysisk aktivitet
Læren om næringsrik, bærekraftig mat og -produksjon, norsk mat, sesongbasert mat o.l. er stikkord for temaet sunt kosthold. SunnereBarn tilbyr kostnadsfritt kunnskapsløft og bidrar til bedre kosthold og økt matglede blant alle barn i barnehager og SFO.

Tiltak innenfor fysisk aktivitet kan være  trafikksikkerhet, aktiv skolevei, aktivitetsdager, konkurranser, stafetter, aktiviteter i friminutt, osv.

Mange kommuner samarbeider med Trygg Trafikk og andre aktører om aktiv skolevei kampanjer. Transportøkonomisk institutts studier viser at helhetlige gå-kampanjer bidrar til en 50% økning i antall barn som går til skolen. Undersøk hva som tilbys i kommunen eller fylket ditt.

Det å oppfordre barn, elever, pedagoger og foresatte til å gå, sykle eller ta kollektivtransport hver dag er en vinn-vinn situasjon for både helse og miljøet. Ved å være mer i naturen vil blir man også minnet på om hvor viktig det er å ta vare på den. 

Trygg Trafikk

Beintøft.no

Fiskesprell

Skoleidéer

SunnereBarn


Kjøkkenhage og dyrking.png

Kjøkkenhage og dyrking
Kjøkkenhage er et populært tema for alle aldre i Grønt Flagg nettverket. Barna/elevene får være med på alle prosessene fra såing, pleie, høsting og spising eller salg på marked. Temaet kan også kombineres med biologisk mangfold, ved å f.eks så blomster som biene og humlene liker.

Kornet - som ble til mel - barnebok som forteller om kornets vei fra jord til bord. Det er en fortelling som inspirerer til bærekraftig tenkemåte og handling.

Startpakke skolehage - er et hefte som forsøker å gi en praktisk beskrivelse av hvordan du enkelt kan komme i gang med skolehage. Metodene er gjennomført og utprøvd i samarbeid med elever og lærere på Romerike og i Oslo. Heftet passer for skoler og barnehager med ulikt utgangspunkt, og kan passe spesielt godt for de som ikke har tilgang på dyrkbar jord.


Klimaendringer.png

Klimaendringer
Klimaet påvirker oss alle hver dag og er et spennende tema å jobbe med. Her er det gode muligheter for å lære mer om rollen klimaet spiller for livet på jorden samt hvordan klimaendringer påvirker dette.


Fremsiden.jpg

Global og sosial utvikling

Endringene i klima og natur er globale, men påvirker land på ulike måter. Gjennom å arbeide med dette temaet kan skoler og barnehager også få et globalt perspektiv på problemstillinger knyttet til klimaendringer, f.eks. matproduksjon, rettferdighet, og fattigdomsbekjempelse.

Noen skoler i Norge har også en vennskapsskole i et annet land. Siden Grønt Flagg programmet finnes i alle verdensdeler kan vi i FEE Norway hjelpe med å knytte bånd mellom skoler på tvers av landegrensene. Kommunikasjon mellom skolene om lokale klimaendringer kan være relevant i flere undervisningsfag.

Uteområdet.png

Uteområdet
Med dette temaet har skolen eller barnehagen fokus på miljø, trivsel, tilbud og muligheter på uteområdet. Både barn, unge og voksne kan bidra med å vedlikeholde eller forbedre et godt utendørsmiljø. Temaet har til hensikt å oppmuntre til uteaktivitet og praktisk arbeid, stimulere nysgjerrighet og skape opplevelser i naturen, og skape/opprettholde et sunt og sosialt miljø utendørs.


Vann.png

Vann
Vi i Norge er heldige som har god tilgang på vann i forhold til andre land i verden. Ferskvann er uansett en begrenset, livsviktig naturressurs, og det er viktig å ha kunnskap om dette. Ved å velge vann som tema kan barn og elever få oppgaver og gjennomføre prosjekter som omhandler vann - hvorfor vi og andre arter trenger det, ulike former, situasjoner i andre land, energiforbruk ved oppvarming av vann, eller annet.


Kontakt oss dersom dere ønsker konkrete eksempler på prosjektrapporter og miljøhandlingsplaner fra andre Grønt Flagg skoler og barnehager. I den elektroniske søknadsportalen finnes det også maler og noen eksempler.