Oppdrag matsvinn

alla-razgonova-fVbIh6-f1Pc-unsplash+%282%29.jpg

Én tredjedel av maten som produseres havner i søpla. Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030 i tråd FNs bærekraftmål.

 
 

Lær barna å ta vare på maten

Matsvinn handler om mer enn bare mat. Det påvirker økonomi, klima og miljø, og samfunnet/det sosiale. Hvis vi skal få til mer bærekraftig forbruk av mat, der hele samfunnet er involvert, må vi tenke gjennom hva vi spiser, kutte matsvinn og rette større generell oppmerksomhet mot hvilke fotavtrykk matproduksjon setter når det gjelder klimagassutslipp og ressursuttak.

Ved å sette fokus på matsvinn kan barna lære hvordan de kan utnytte matrester som bidrar til å redusere matsvinnet. Kanskje tørre brødsmuler kan brukes i en vaffelrøre? Eller havregrøtrester kan brukes til rundstykker?

Kan barna bli “matreddere"? Det kan gi en begynnende forståelse for hvordan vi jobber med bærekraftig utvikling. Det er viktig å etablere gode vaner tidlig og at de ser mulighetene i en brun banan fremfor å kaste den.

En slapp gulrot, eller andre slappe grønnsaker, kan bli som ny hvis den får stått i kaldt vann- det er jo nesten som å trylle.

Nye ressurser for barnehager

Sammen med Matvett har Grønt Flagg laget skreddersydde ressurser for barnehager som ønsker å redusere matsvinnet og involvere barna i arbeidet.

Hva med å gå gjennom kjøleskapet og se hva som bør spises opp? Kan dere kan lage noen gode bananpannekaker av brune bananer og melk som gikk ut på dato i går? Kan dere jobbe mot at alle spiser opp all mat i dag inkl. skorper på brødskiva? Og i tillegg kan dere tipse og inspirere foresatte om hvordan en kan unngå matsvinn.

Fem pedagogiske aktiviteter om matsvinn

Hvordan veie matsvinnet

Anbefalte tiltak mot matsvinn i barnehagene

Hvordan få med foresatte i matsvinnarbeidet

Eventyr om matglede og matvett