Reduserer matsvinnet hvert år!

Den 29. september er den internasjonale dagen mot matsvinn. I Norge kastes det mye spiselig mat, men det er ikke tilfellet i Askeladden Barnehage Borg i Sarpsborg hvor de reduserer matsvinnet hvert år.

-          Vi startet allerede i 2018 med å kartlegge hvor mye og hva som ble kastet hver dag, sier Styrer Anne-Karine B. Jensen. Ut fra de svarene vi fikk hadde vi som mål å redusere matsvinnet med 10 % i 2019 og deretter ytterligere reduksjon i perioden 2020, 2021 og 2022. Dette målet har vi klart, med god margin, sier Jensen.

Askeladden Barnehage Borg og de andre barnehagene i MIGRAS- kjeden er Miljøbarnehager med beliggenhet i Sarpsborg og Råde. Barnehagene ønsket å gjøre noe med matsvinnet og måler nå matsvinnet hver dag. Alle ansatte har fått opplæring i hva som er matsvinn og hvordan det skal måles.

Obs: Eggeskallet er ikke definert som matsvinn, men det gir god hjelp til næringsrik jord i varmkomposten.

-          Arbeidet med å måle matsvinnet hver dag føles ikke så vanskelig og krevende lenger, men det har blitt en vane like enkelt som at vi vasker av kjøkkenbenken. Barna tar del i veiingen ved å legge matrester i «restebøtta» og sammen ser vi på tallene som skrives ned. Barna tar en mer aktiv del når maten som ligger i «restebøtta» skal ned i varmkomposten. Gjødselen som dannes i varmkomposten brukes igjen i grønnsakshagen vår og på nytt skapes nytt liv.

Askeladden Barnehage Borg er i likhet med de andre MIGRAS barnehagene miljøsertifisert gjennom Grønt Flagg. Engasjementet for miljø og klima er stort og barna er med på aktive handlinger innenfor flere temaer som energi, plast, kildesortering og selvsagt mat og matsvinn.

I følge FN.no har Norge en målsetting om å redusere matsvinnet med 30% innen 2025 og 50% innen 2030.

-          Vi i Grønt Flagg er imponert over hvordan Askeladden Barnehage Borg har jobbet med å redusere matsvinnet. Erfaringene de har gjort seg vil vi nå bruke inn i et større prosjekt med Matvett for å legge til rette for at flere barnehager skal kunne jobbe systematisk med dette, samt involvere både barna og foreldrene i det viktige arbeidet med å redusere matsvinnet, sier prosjektleder i Grønt Flagg Linda Cecilie Dale.

FAKTA:

Det kartlagte matsvinnet i Norge er på over 450000 tonn (2020). Av dette står husholdningsleddet for 51 prosent eller 40,3 kg per person (2020).

Matvett og Grønt Flagg har inngått et samarbeid for å sikre mer bærekraftig utvikling for samfunnet gjennom å øke bevisstheten om matsvinn blant ansatte i barnehage, barnehagebarn og ved å involvere foreldrene. Slik håper vi å ruste offentlig sektor til å jobbe mer målrettet med å kutte matsvinn og samtidig rette større oppmerksomhet mot hvilke fotavtrykk matproduksjonen setter når det gjelder klimagassutslipp og ressursuttak.