Kjøkkenhage og kompost

Vanne blomster (002).jpg

Kjøkkenhage er spennende og lærerikt for store og små. Barna får være med på alle prosessene fra såing, pleie, høsting og spising eller salg på marked.

 
 

En kjøkkenhage gir mange mulighet

Kjøkkenhageaktivitet er et godt pedagogisk verktøy, som gir mange gode muligheter for å nå rammeplanens innhold. Det er mange fordeler ved en kjøkkenhage og det gir blant annet mulighet for læring i hvordan en tar vare på seg selv, hverandre og naturen.

Som en barnehage i Grimstad sier:

Å jobbe i kjøkkenhagen fremmer danning. Det gir mening å jobbe sammen når vi dyrker mat vi skal spise. Den fremmer også læring og styrker barnas egen utforskertrang. Møter vi en marihøne, en snegle, en meitemark eller et tusenbein så blir vi bedre kjent med dem. Vi forsker både på planter og jord, og griper barnas egne utspill.

En kjøkkenhage gir også gode muligheter for samarbeid.

Når vi vanner, har vi ofte to som kjører sykkel med lasteplan, en voksen som fyller vannkannene og løfter på, mens det i andre enden er noen som løfter av og vanner. Sånn kan vi leke og holde på til alle plantene er vannet. Det beste er at denne løsningen kom fra barna selv.

Parsellhagen til Ingierkollen barnehage, Kolbotn. Foto: Tobias Hysvær Volledal

En kjøkkenhage er ideelt for å se, føle, lukte og smake. Barna får praktisk erfaringer, lærer hvordan naturen henger sammen og en forståelse av hvor maten kommer fra. Kjøkkenhage kan også kombineres med biologisk mangfold; nytteverdien av småkryp og insekter, særlig bier, som vi er avhengige av for at det skal bli nye frø, blomster og mat.

Hvordan kan dere bruke barnehagens kjøkkenhage til å etablere kompost og hva er fordelene med dette?

Det å gi barn innsikt i hvordan en kan dyrke mat og bruke kompostjord som gjødsel er en fin måte å bidra til bevissthet for bærekraft. Som en barnehage i Lørenskog beskriver:

Det er viktig at barna får se og lære om kretsløpet av energi og næringsstoffer, får se hvordan matavfall kan bli til jord, og lærer å dyrke den.

Vi komposterer matavfall fra egen barnehage som f.eks kaffegrut, grønnsaksskrell og matrester. Ved å kompostere matavfallet i barnehagen, sparer vi miljøet for avfall og transport. Med en isolert binge kan vi omdanne matavfallet fra kjøkkenbenken gjennom hele året, og resultatet blir ypperlig gjødsel og jordforbedring til kjøkkenhagen vår.

Kan brukes innen flere fagområder

Fra Eventyrstua barnehage i Lørenskog som forsker, studerer, undrer,, tegner, maler og deretter spiser den gode avlingen.

Fra Eventyrstua barnehage i Lørenskog som forsker, studerer, undrer,, tegner, maler og deretter spiser den gode avlingen.

Kjøkkenhageprosjektet har vært en stor bidragsyter til at barna oppdager og undrer seg over matematiske sammenhenger, som formen på pallekasser og ulike grønnsaker, som antall frø osv - dette går inn under fagområdet antall, rom og form.

Ressurser:

Skolehager i Norge har veldig gode ressurser for dere som planlegger en skolehage eller som allerede har kjøkkenhage.

En lek i kjøkkenhagen - å dyrke økologiske grønnsaker med barn.

Se også “Startpakke for skolehage”

Les også om Vollen Montessori og deres erfaring med kjøkkenhage og bokashikompostering

Foto: Læringsverkstedet Haugenstykket barnehage