Det er vår og høysesong for å komme i gang med årets kjøkkenhage. Vi har snakket med Sissel Gullberg i Vollen Montessoribarnehage som her deler deres erfaringer med å komme i gang med kjøkkenhage og bokashikompostering.
Hva er verdien av å ha en kjøkkenhage i barnehagen?
Verdien for oss ved å ha en kjøkkenhage er at det er et praktisk arbeid hvor barn i alle aldre kan delta på en eller annen måte. Det som er gøy er at det er ulike prosesser som barna kan delta på og selv om ikke alle barn (de yngste) får med seg alt som skjer og hvorfor vi gjør det, så har de stor glede av a delta i arbeidet.
Det er alltid kun 2-4 barn om gangen som jobber sammen med en voksen, enten det er å så frø, vanne, luke, høste inn, lukte, smake, grave/vende i jordfabrikken eller lage bokashi, sier Sissel.
For noen kan det virke omfattende med en kjøkkenhage i barnehagen. Hvordan kom dere igang med kjøkkenhage?
Vi har begynt litt i det små, prøvd oss litt fram med en pallekarm per avdeling første året, deretter har vi utvidet med flere pallekarmer utfra hva hver enkelt avdeling selv har ønsket. Hos oss ligger avdelingene litt spredt, slik at det fungerer best at hver avdeling tar ansvar for sin lille kjøkkenhage. Det krever litt ressurser å få handlet inn og planlagt alt, men det synes jeg vi har klart fint. Styrer og vaktmester hjelper til der det stopper opp for ansatte 🙂
Hittil har vi dyrket bl.a. poteter, gulerøtter, bønner, purreløk, sukkererter, mais, tomater, squash, solsikker og agurk. I tillegg har vi plantet noen stauder, som jordbær, markjordbær, mynte og lavendel. Litt variabelt resultat på det vi har sådd og dyrket, men det skyldes nok at vi må jobbe mer med jordforbedring (bygge opp en god og næringsrik jord) og sørge for vekstskifte fra år til år, dvs rullere på hva man sår i kassene.
Har dere opplevd noen utfordringer underveis?
Det er en liten utfordring med vanning og stell i sommerferien, fordi vi har stengt 4 uker i juli. Vi har hittil løst det slik at de ansatte har tatt hver sin uke med vanningsdugnad og/eller foreldre/familier som er hjemme har blitt tildelt hagestell som dugnadsoppgave. Det har fungert ganske bra, sier Sissel
Har dere noen tips til andre barnehager som ønsker å komme i gang med en kjøkkenhage?
Hvis jeg skal tipse om hvordan starte opp, så er det smart å etablere en liten hage først, for så å utvide etterhvert som man får mer kunnskap og erfaring. Har man mestret noe, så øker det motivasjonen for å fortsette. Det er nødvendig at flere ansatte fordeler ansvaret, slik at ikke alt av planlegging og gjennomføring faller på en person - da vil et kjøkkenhage-prosjekt fort bli mislykket. Send gjerne ansatte på "Kurs i skolehage", som gir masse inspirasjon og lærdom for å få til en bra kjøkkenhage i barnehagen.
Begynn med noe som enkelt å få til, som bønner, sukkererter, gulrot, tomat, og potet og sørg for at forholdene er gode if.t. sol og vind.
Sørg også for å skaffe nødvendig utstyr, som hageredskaper, vannkanner, samt gode vanningsposter, som gjør det enkelt å få vannet når det trengs. Så, litt forberedelser og planlegging kreves, men et kjøkkenhage-prosjekt er absolutt overkommelig!
Bokashikomposterer i barnehagen
Vi valgte å teste dette ut på kun en avdeling først for å høste litt erfaringer med denne måten å kompostere på. Det ble kjøpt inn et startsett med to bokashibøtter, bokashistrø og tilhørende utstyr og vi lagde en utendørs jordfabrikk av pallekarmer med lokk.
Barna fikk en introduksjon i samlingsstund, hvor vi viste prosessen med å helle matavfall i bøtta, bruke en stapper til å presse det sammen og avslutte med å helle på strø. Vi har også laget en plakat, hvor hele syklusen vises – fra matavfall til kompostjord til dyrking av ny mat. Den hjelper barna til å forstå prosessen og hvorfor vi gjør dette.
Etter en sesong med utprøving, så handlet vi inn tilsvarende utstyr til de tre andre avdelingene.
Barna er med på å fylle opp bokashibøtta med matavfall, drysse på strø og tappe ut bokashivæske. Når det er på tide å helle ut bokashi i jordfabrikken, så er barna med på det også. Da er de med og blander bokashien med jord ved hjelp av plantespader og små raker. De elsker praktisk arbeid og det å få delta i denne prosessen er veldig gøy!
Vi har erfart at det er viktig å ha minimum en ansatt per avdeling som har ansvar for å følge opp bokashi-komposteringen og lære opp sine medarbeidere. Det daglige arbeidet kan f.eks. knyttes til en spesifikk vakt, slik at komposteringen ikke glemmes.
Det blir ganske mye bokashivæske etter hvert og ikke så lett å få brukt alt selv… vi har valgt å fylle opp små plastflasker og dele ut bokashivæske til foreldre, slik at de kan bruke det som plantegjødning hjemme, forteller Sissel.
Innkjøp av utstyr og evt nye deler kan man handle hos bokashinorge.no – her finner man mange gode tips og svar på spørsmål i.f.t. komposteringen og hvordan man lager en jordfabrikk.