Ut å telle insekter for skoler
Humlebille, Foto: Monica Marcella Kjærstad
BLI MED UT Å TELLE INSEKTER
Ønsker du en lærerik og engasjerende uteaktivitet for elevene dine? På #Grønnsuperdag 5. juni inviterer vi skoler over hele landet til å bli med på insekttelling. Dette er en unik mulighet for elevene til å utforske naturen, lære om insekter og samtidig bidra til viktig forskning. Elevene vil lære å kjenne igjen fire ulike artsgrupper av insekter og forstå hvilke kjennetegn de skal se etter. Å sette navn på artene gjør det lettere å knytte bånd til dem og skaper større forståelse og empati for insektenes rolle i naturen.
På denne siden finner du alt av materiell som trengs for å gjennomføre tellingen.
Neslesommerfugl, Foto: Monica Marcella Kjærstad
Hvordan gjennomføre tellingen?
Forbered dere
Les lærerveiledningen for hhv. mellomtrinn og ungdomstrinn.
Bruk presentasjonen
Let frem elevenes forkunnskaper og introduser elevene for de fire artsgruppene av pollinerende insekter.
Del elevene inn i grupper
Hver gruppe får utdelt et telleskjema.
Gå ut i nærområdet
Enga, skogen, blomsterkasser og skolegården er fine steder å lete etter de fire ulike artsgrupper av insekter. Elevene setter tellestreker i skjemaet for hvert pollinerende insekt de observerer. NB! Det gjør ingenting om noen av gruppene registrerer det samme insektet flere ganger, alle observasjoner er verdifulle.
Registrer funnene
Avslutt økten med en oppsummering av klassens funn. Lærer samler inn skjemaene og registrerer resultatene i det digitale skjemaet. Alle registreringer samles i et norgeskart som viser vår felles innsats.
Alle klasser som deltar, får en diplom som takk for innsatsen!
Kan dere ikke telle akkurat 5. juni?
Ingen problem! Dere kan gjennomføre tellingen i hele flysesongen til insektene. Alle registreringer som kommer inn innen 15. juni vil bli en del av det nasjonale kartet.
Hvem kan delta?
Vi ønsker at så mange elever som mulig blir med. Under finner dere ressurser utviklet for 5. - 7. trinn og 8. - 10. trinn. 1. og 2. trinn kan bruke materiellet for barnehager, mens 3. og 4. trinn kan bryne seg på opplegget for mellomtrinnet. Bruk presentasjonene som du vil, trekk ut det du liker og hopp over det som kanskje ikke er aktuelt for din klasse. Jo flere registreringer vi får inn, desto bedre grunnlag har vi for videre forskning. Ta med klassen ut, lær om insektene og bli en del av et viktig prosjekt.
Her er ressurser for å gjennomføre tellingen (oppdaterte ressurser kommer):
Presentasjon barnehage og 1. - 2. trinn
Presentasjon mellomtrinn og 3. - 4. trinn
Telleskjema for registrering - printes og tas med ut
Digitalt skjema hvor dere registrerer klassens funn
Webinar
Mandag 28. april holdt La Humla Suse vil et webinar om ‘Ut å telle insekter’. Nå kan du se opptaket hvor du får høre mer om prosjektet, hvordan skoler kan bli med på viktig folkeforskning, og tips til bruk av ressursene.
Prosjektet er utviklet i samarbeid med La Humla Suse og støttet av Miljødirektoratet