Ut å telle insekter for skoler
BLI MED UT Å TELLE INSEKTER
Selv om #GRØNNSUPEREDAG 5. juni nå er over så ønsker vi fortsatt at barne- og ungdomsskoler blir med ut og teller insekter. På denne siden finner du alt av materiell som trengs for å gjennomføre tellingen. Det å registrere gir viktig informasjon om å ta vare på naturlige habitater til insektene. Så med dette bidrar dere til viktig folkeforskning.
Fikk dere ikke gjort tellingen 5. juni, så kan dere fortsatt gjøre dette. Bruk en dag frem til 21. juni. Da vil deres telling komme med på Grønnsuperdagkartet.
Elevene lærer kjennetegn ved fire ulike artsgrupper av insekter. Det er viktig å vite hva slags kjennetegn de skal se etter. Når vi lærer navn vekkes også empatien.
Når skolen har sendt inn sin registrering i det digitale skjemaet, vil dere få tilsendt en diplom i etterkant.
Hvordan gjennomføre tellingen?
Les først lærerveiledning for hhv. mellomtrinn og ungdomstrinn.
Bruk presentasjonen som en introduksjon før selve telle-aktiviteten. Let frem elevens forkunnskaper og bygg på med ytterligere kunnskap om de viktige ville pollinatorene.
Del elevene inn i grupper, la hver gruppe få utdelt et telleskjema.
Gå ut i enga, i skogen, i blomsterkassene og let etter fire ulike artsgrupper av insekter. Elevene registrer alle de ser ved å sette tellestreker i skjemaet.
Det gjør ingenting om noen av gruppene registrerer det samme insektet flere ganger.
Avslutt økten med en oppsummering av klassens funn. Skjemaene må deretter leveres til lærer som samler informasjonen og legger dette inn i det digitale skjemaet.
Vi ønsker gjerne at 1.-4. trinn også blir med ut og teller insekter. Jo flere registreringer vi får inn jo bedre grunnlag for videre forskning. 1. og 2. trinn kan bruke materiellet for barnehager, mens 3. og 4. trinn kan bryne seg på materiellet for mellomtrinnet. Bruk presentasjonene som du vil, trekk ut det du liker og hopp over det som kanskje ikke er aktuelt for din klasse.
Her er ressurser for å gjennomføre tellingen:
Telleskjema for registrering - printes og tas med ut
La Humla Suse har holdt et 30 min. webinar om ‘Ut å telle insekter’ for å fortelle mer om prosjektet og hvordan skoler kan bli med på viktig folkeforskning. Opptaket kan du se her.