Estiske pedagoger på læringsbesøk i Norge

Nylig fikk Grønt Flagg besøk av ni pedagoger fra Estland, som ønsket å lære mer om hvordan norske barnehager bruker naturen som læringsarena. Besøket var en del av et EØS-prosjekt gjennom Eco-Schools-nettverket, som har som mål å styrke samarbeid, øke kunnskapen om klima og miljø, samt fremme bærekraftige praksiser i barnehager.

Besøk hos Kyvatnet naturbarnehage.

Under besøket utvekslet de estiske og norske pedagogene erfaringer om hvordan man kan engasjere selv de yngste barna i naturen. De diskuterte blant annet hvordan humler og småkryp kan gi en spennende inngang til naturfaglig forståelse.

For å gi gjestene en praktisk opplevelse av naturbasert læring, besøkte vi to barnehager i Trondheim kommune; Kyvatnet naturbarnehage og Stabburet barnehage.

“I norske barnehager er naturen i seg selv en av lærerne. Naturen underviser naturlig og året rundt. Været er ingen stopper. Og morgendagens vær er som det er – ingenting blir utsatt på grunn av det. Barna får også ta risiko på en trygg måte gjennom utelek. Det virker som om både norske lærere og foreldre er modigere på dette området.” - Terje Pankin, Tallinn Lehola barnehage

Holistisk tankegang på Voll Gård

Et naturlig besøk under studieturen var Voll Gård – en bondegård hvor barnehager og skoler får pedagogiske opplegg om dyrking, gårdsdrift og bærekraftig landbruk.

Eivind fra Voll Gård.

Eivind fra Voll Gård fremhevet den holistiske tilnærmingen de formidler til både lærere, barn og elever i Trondheim. Her får barn og unge oppleve hele prosessen fra jord til bord, og lære om viktigheten av en bærekraftig tankegang. Han trakk også fram samarbeidet med Trondheim kommune, som legger til rette for at barn og unge får nytte av aktivitetene på gården.

På Voll Gård møter barna et bredt utvalg dyr – blant annet griser, kuer, hester, høner, geiter, sauer og kalkuner. I tillegg har gården store områder for dyrking av grønnsaker, noe som gir verdifull læring om matproduksjon og bærekraft.

“Det å dyrke sin egen mat er et bidrag til en mer bærekraftig framtid og gir sterkere bånd mellom mennesker og livsgrunnlaget vårt,” Eivind fra Voll Gård.

Ville pollinerende insekter

Sertifisert humleinstruktør Vigdis Solberg.

Sertifisert humleinstruktør Vigdis Solberg fra Grønn barneby holdt et spennende foredrag som ga mersmak til å lære mer om ville pollinerende insekter. Vigdis delte erfaring med hvordan selv de yngste barna kan engasjeres i humlene.

I tillegg til natur og utetid, så ble de estiske pedagogene overrasket over antall mannlige lærere i de norske barnehagene.

“Jeg ble overrasket over andelen mannlige barnehagelærere. Vi møtte mannlige lærere og assistenter både i barnehagene vi besøkte og ute i naturen på en tursti sammen med barna.”
-Maarja Mandri, Tartu Lotte Kindergarten

Esme Kassak fra Tallin kommune.

I tillegg til pedagoger var også en representant fra Tallin kommune med på studieturen.

“Studieturen til Trondheim og møtet med representanter fra lokale myndigheter og lærere ga verdifulle innsikter i hvordan man kan tilby miljøundervisning gjennom samarbeid. Det var veldig interessant å høre hvordan kommunen bidrar med ressurser i form av kurs etc, hvem som har ansvaret, og hvorfor det er så effektivt.”

-Esme Kassak, Tallinn Urban Environment and Public Works Department

 

Prosjektet er utviklet i samarbeid med Eco- Schools Estland og støttet av EEA Norway Grants.