Et nytt matfokus i barnehagen

Bakt havregrøt fra Hanne Lene Dahlgren.

Høsten 24 vokste det frem et nytt matfokus hos Nypvang barnehage i Trondheim. Med økt fokus i samfunnet på rene matvarer og minimering av miljøgifter, ønsket de en mer helsefremmende hverdag for både barn og ansatte. 

Nå har de holdt på i et lite halvår og har kommet et godt stykke på vei. I en sektor som skriker etter flere hender, måtte de rette fokuset mot hva de faktisk kan få gjennomført med de ressursene de har. Med 60 barn, 20 ansatte, ingen kokk, måtte de bare begynne et sted. Så, hva har de fått gjort disse månedene? Vi har snakket med Sunniva Svendsen i Nypvang barnehage.

Byttet ut kjøpebrød med hjemmebakt

- Vi baker ca 6-8 brød én gang i uken, noe vi sparer rundt en tier per brød på. Ikke minst sparer vi oss for en god del tilsetningsstoffer vi ikke ønsker å tilby barna. Her er det stor variasjon ressursmessig rundt om i barnehagene på hvordan tiden strekker til, så nå kan vi bare håpe at brødet til Ida Gran Jansen blir tilgjengelig for barnehager rundt om i landet til en overkommelig pris. 

Baconost og andre tubeoster er ute av sortimentet vårt

- Tubeost er et veldig dyrt pålegg, men som også inneholder en god del fyllstoff. Til sammen blir dette en veldig høy kilospris som vi regnet ut at vi sparer store summer på. For mange barn er dette et favorittpålegg, men utrolig nok er det ingen som har savnet det. 

Mer belgfrukt

- Vi har tilført belgfrukter i kosten. Hvite og sorte bønner, kikerter og linser er blitt flittig brukt i høst. Det har vært uvant for mange, men flere og flere barn tør å smake. Belgfrukter er gode proteinkilder, er godt for blodsukkeret og de er rike på blant annet B-vitaminer, jern, magnesium og antioksidanter. 

Fra lett til hel

- Fra å kun servere lettmelk, tilbyr vi nå også helmelk. Helmelk har et høyere fettinnhold og er med på å holde barn lengre mette. Smør går det mye av, så vi ønsker å tilby barna smør som er minst mulig prosessert.  For vår del betydde det å gå fra soft flora til bremykt og meierismør.

Rene produkter

- Vi har kjøpt mer rene animalske produkter som kjøttdeig og kylling. Vi har også gått fra laks til torsk for å minimere mat med miljøgifter. 

 Hva gjelder plast og forebygging av mikroplast på kjøkkenet, så har vi byttet ut mye av det som er i direkte kontakt med maten vår, eksempelvis teflonpannene, skjærefjølene og oppbevaringsboksene til kjøleskapet. 

Følg gjerne Nypvangs instagramkonto Brabarnehagemat for inspirasjon.

Tips til sunne, fargerike og klimavennlige matretter i barnehagen? Her finner du 10 oppskrifter laget i samarbeid med Hanne-Lene Dahlgren og ernæringsrådgiver i Norlandia-Kidsa barnehager.