Grønt Flagg skoler kåret som vinnere av Utdanningsforbundets klimapris 2023

Miljørådet ved Norheim skole på Karmøy mottok prisen av fylkesleder i Utdanningsforbundet Rogaland, Elin Djuve.

Begge vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris 2023 er nå kåret. Vinnerne er Norheim skole på Karmøy i Rogaland og Drøbak Montessori ungdomsskole i Akershus, begge sertifisert som Grønt Flagg skole.

Norheim skole på Karmøy i Rogaland har gjennom sin Grønt Flagg sertifisering arbeidet med klima og bærekraft over tid. De har satt arbeidet i et system som sikrer at alle trinn og elever er involvert.

Skaper framtidstro

Norheim barneskole

I bærekraftsarbeidet har skolen lagt vekt på det som elevene faktisk kan gjøre noe med. Det tverrfaglige temaet har blitt en integrert del av undervisningen, og elevene jobber med alt fra strandryddingsaksjoner, batterijakt, plast, sirkulærøkonomi til det å plante og å høste, giftfrie skoler, å lage fuglekasser og insektshotell.

Juryen trekker blant annet frem skolen arbeider for at elevene skal lære hvordan de kan bidra i felleskap og som individer til å foreta miljøbevisste valg i hverdagen. Gjennom skolens miljøråd (der flertallet er elever) får elevene innflytelse og erfaring med å delta i beslutningsprosesser og ta ansvar for vedtak som fattes.

Elevene blir involvert i årlige miljøgjennomganger og de bidrar med tips og ideer til tiltak som gjør at bærekraftig utvikling blir en enda bedre integrert del av skolens virksomhet.

ungdommene skal ikke bare lære om bærekraft, de skal leve det.

I likhet med Nordheim skole er den andre vinneren, Drøbak Montessori skole, også Grønt Flagg sertifisert. Dette er en liten ungdomsskole som tenker stort. Elevene i miljørådet ved skolen har en viktig rolle. De setter mål og lager planer for tiltak som kan settes i verk. Gjennom elevmedvirkning og inkludering skal ikke elevene bare lære om bærekraft, de skal leve det.

I juryens begrunnelse kommer det frem at skolens læreplan er knyttet direkte til miljø og bærekraft ved at elevene både får praktiske erfaringer og selv er med på å påvirke miljø og samfunn. Skolen arbeider for at miljøbevissthet integreres i fagene slik at det blir en naturlig del av elevenes hverdag. Elevene arbeider praktisk og teoretisk med bærekraftsmålene gjennom hele skoleåret. Drøbak Montessori ungdomsskole arbeider systematisk, har en helhetlig tilnærming til arbeidet med klima og bærekraft og ser fag og praktisk tilnærming i sammenheng.

Elever ved Drøbak Montessori ungdomsskole under Sustainable Development Games med besøk av skoler fra hele verden som samarbeidet rundt bærekraftsmål nummer 14, livet under vann.

Elevene fordyper seg i et selvvalgt tema der de kan velge mellom ulike emner som for eksempel menneskerettigheter/ytringsfrihet, utforskende arbeid knyttet til høns og bier og livet under vann. Skolen har et eget fag som kalles «Havet» der elevene skal lære om livet i havet og bli selvstendige i båt. Skolen har bier, høner, kjøkkenhage og arrangerer høstmarked hvor foresatte, søsken og andre interesserte inviteres til å lære om skolen og kjøpe mat fra skolehagen og egenprodusert honning. I tillegg legger de vekt på kildesortering og kompostering. Komposten som produseres tilføres skolens kjøkkenhage som jordforbedring, samt gjødsel for planter og blomster.

Samarbeid

Skolen har et internasjonalt samarbeid knyttet til bærekraft hvor også elevutveksling inngår, blant annet knyttet til tema fornybar energi. Høsten 2022 arrangerte skolen bærekrafts-leker der elever fra flere land var invitert. Tema var livet i havet.

Med sin helhetlige, systematiske og inkluderende tilnærming til arbeidet med klima og bærekraft, er Norheim barneskole og Drøbak Montessori ungdomsskole til inspirasjon for andre og verdige vinnere av Utdanningsforbundet klimapris 2023. Les mer om vinnerne av Utdanningsforbundets klimapris her.

MØt vinnerne på webinar med grønt flagg

Torsdag 7. mars 2024 fikk vi høre hvordan både Norheim barneskole og Drøbak Montessori ungdomsskole jobber med utdanning for bærekraftig utvikling og hvordan de involverer og inkluderer elevene i dette arbeidet.

Fikk du ikke med deg webinaret?

Da kan du se det i opptak ved å trykke på knappen under. Passcode: Q^fji7k3