Et av kriteriene i Grønt Flagg omhandler involvering. Det betyr først og fremst at alle i en barnehage eller skole skal delta i miljøhandlinger, men vi oppfordrer også sterkt til å kommunisere engasjementet ut til foresatte for å motivere til handlingsendringer.
I Knærten FUS friluftsbarnehagen i Trondheim har de vært Grønt Flagg sertifiserte siden 2018 og har i den senere tid sett at miljøengasjementet smitter over på ansatte og foresatte.
Daglig leder Berit Brønstad i Knærten sier at de ofte hører at barna er gode endringsagenter. Hun trekker frem Mina som et eksempel:
Mina 5 år kommer hjem og sier at det ikke er nok å ha bare ha en søppelbøtte. I barnehagen har vi fem. Og ramser opp hva man trenger i alle hjem. Dette gjorde hun også hos besteforeldre på hytta. Og det medførte til at både mor og mormor måtte ut å kjøpe flere søppelbøtter.
Bærekraft i fokus
Berit forteller videre at de jobber etter Rammeplanen, og er glade for at denne er tydelig på bærekraftig utvikling og miljøbevissthet. I tillegg har de utarbeidet en mer detaljert miljøhandlingsplan for i Knærten FUS. Dette er en levende plan som brukes i alt arbeid.
Det vi gjør her på jobb preger og endrer holdninger til hvordan mange gjør det hjemme. Vi har både sett og hørt dette ofte. Vi påvirker hverandre.
Berit forteller at det er flere som er opptatt av gjenbruk, gjennom både å dra på auksjoner, bruktmarkeder og loppemarkeder. Gjenbrukstorg har de også i barnehagen.
Med et stert engasjement for bærekraft har de opprettet en kjøkkenhage i barnehagen. Flere har også begynt å dyrke selv, i både drivhus og kjøkkenhager hjemme. I barnehagen komposterer de og flere gjør også dette hjemme.
Vi elsker naturmaterialer, og bruker dette mye i både lek og skapende aktivitet, som for eksempel juleverksted. Også andre gjenbruksmaterialer brukes i leken. Nå er noen av barna inne i en periode der de leker mye med papp, esker og gammelt sengetøy.