Solvang ungdomsskole i Asker hadde nylig besøk av Hauk Are Fjeld og Julie Malene Fusdahl, forfattere av den inspirerende boken “En klimabok du orker å lese”. Lærere og elever ved 8. trinn ble engasjert i samtalen om klær, forbruk og klimaendringer.
Fokus på Klær og Klima
Hauk og Julie ledet et spennende foredrag og hadde dialog med elevene rundt flere viktige spørsmål:
Hvorfor er det høye klesforbruket et problem?
Elevene fikk innsikt i hvordan vårt overforbruk av klær påvirker miljøet negativt. Fra ressurser som vann og energi som kreves for produksjon, til avfall og forurensning fra tekstilproduksjon og transport over lange avstander, ble det klart at vi må tenke mer kritisk rundt våre klesvaner.
Hva er forskjellen på fast fashion og ultra fast fashion?
Forfatterne forklarte forskjellene mellom fast fashion, som fokuserer på rimelige og raskt skiftende motetrender, og ultra fast fashion, som tar denne praksisen et skritt videre med enda raskere produksjon og distribusjon. Elevene ble oppfordret til å tenke kritisk rundt hvilke merker de velger å støtte, samt nettbutikker de handler fra.
Hvor mye av verdens klimagassutslipp kommer fra klær?
Det ble presentert tall som viste den betydelige andelen klimagassutslipp som kommer fra tekstilindustrien, noe som satte de unges forbruk i perspektiv. Å ta ansvar for egne valg og forbruk ble løftet frem.
Hvordan bidrar sosiale medier til klespress og økt klesforbruk?
Elevene selv fortalte om klespress og ønske om å ha kule klær. Julie og Hauk bidro med kunnskap om hvordan influensere bidrar til økt klesforbruk og at dette er kanaler som ultra-fast fashion bruker helt bevisst for å selge mer klær til unge.
Hva kan vi gjøre for å redusere forbruket?
Julie og Hauk delte konkrete tips og tiltak elevene kan ta for å redusere sitt klesforbruk. Elevene fikk reflektere over tiltak som å kjøpe brukt, reparere klær, og velge kvalitet fremfor kvantitet, samt bytte klesplagg med venner eller ved å arrangere en klesbyttedag.
Klesbyttedag
Som en del av engasjementet rundt klesforbruk, arrangerte 8. trinn en klesbyttedag 26. september. Elevene leverte inn klær dagen før, anonymt, og fikk én bong per plagg. Dette forhindret eventuelle ubehag knyttet til hvem som hadde levert inn hvilke klær. På selve dagen ble omtrent halvparten av de innleverte klærne byttet bort.
Selv om noen klær var for små for elevene selv, ble disse byttet til småsøsken, og det var stor glede over å finne nye skatter blant de brukte plaggene. Elever med valgfagene design og redesign, samt produksjon for varer og tjenester, sto for rigging, administrering av byttene og rydding etterpå. De gjenværende klærne skal doneres til UFF eller selges på loppemarked.
En klesbyttedag er en god anledning til å starte samtalen om overforbruk, bærekraft og klima. Er din skole interessert i å arrangere en klesbyttedag eller har dere lyst til å starte et større tverrfaglig prosjekt om temaet? Finn ressurser her.
Takk til Støttespillere
Vi ønsker å takke Sparebankstiftelsen DNB for deres støtte til dette viktige prosjektet, samt de engasjerte ungdommene og lærerne ved Solvang ungdomsskole. Grønt Flagg ser frem til å besøke flere ungdomsskoler i høst og vinter sammen med Hauk og Julie, for å fortsette arbeidet med å øke bevisstheten rundt klima og bærekraftig klesforbruk blant ungdommer.