Grønt Flagg, kjent internasjonalt som Eco-Schools, er en global miljøsertifiseringsordning og et pedagogisk verktøy. Ordningen har hatt stor betydning for utdanning for bærekraftig utvikling. Programmet ble etablert i 1994 av Foundation for Environmental Education (FEE) i Europa, og har siden da vokst til å bli et viktig pedagogisk verktøy og globalt nettverk som engasjerer barn og unge over hele verden i arbeidet med klima og miljø.
Historien bak Eco-Schools
Ideen bak Eco-schools/Grønt Flagg ble født ut av et behov etter FNs miljø- og utviklingskonferanse i Rio de Janeiro i 1992. I en tid der miljøutfordringer som klimaendringer, avfallshåndtering og tap av biologisk mangfold ble stadig mer presserende, ønsket FEE å skape et rammeverk for å støtte skoler i deres arbeid for en mer bærekraftig fremtid.
Programmet har røtter i Europa, men har siden spredt seg globalt. Det startet med et enkelt mål: å gi lærere, barn og unge verktøyene de trenger for å ta ansvar for miljøet og bidra til en mer bærekraftig utvikling.
Hvordan jobbe med Grønt Flagg
Grønt Flagg-programmet gir alle typer skoler og barnehager en strukturert tilnærming til klima- og miljøarbeid, samt støtte til bærekraftsundervisning i tråd med rammeplanen for barnehager og LK20. For å bli sertifisert som en Grønt Flagg skole eller barnehage, må syv kriterier oppfylles. Dette kan du lese mer om her.
Veksten av Eco-Schools
Siden oppstarten i 1994 har Grønt Flagg-programmet vokst betydelig. I dag deltar over 50 000 skoler og barnehager fra 101 land, og programmet fortsetter å vokse.
I tillegg til å fremme miljøbevissthet, gir Grønt Flagg-programmet en plattform for elever til å utvikle viktige livsferdigheter som samarbeid, problemløsning og kritisk tenkning. Gjennom praktiske prosjekter lærer elevene ikke bare om miljø, men også om samfunnsengasjement og ansvar.
Her kan du se flere historiske høydepunkter.
FEE International har blant annet samarbeid med UNESCO og Eco-Schools modellen er ofte den foretrukne sertifiseringsordningen for skoler og barnehager på grunn av den pedagogiske tilnærmingen.
Grønt Flagg i Norge
Grønt Flagg ble etablert i Norge i 1998 og i 1999 fikk de første skoler og barnehager det grønne flagget. Siden den gang har mange kommuner vedtatt at sine skoler og barnehager skal sertifiseres gjennom Grønt Flagg. I dag er om lag 900 skoler og barnehager i Norge sertifisert eller på vei til å bli Grønt Flagg-sertifisert. Gjennom ulike aktiviteter som blant annet rydding av strender, planting av trær, gjenbruk og resirkulering, opplever elevene viktigheten av bærekraft i praksis. Dette er viktig holdningsskapende arbeid og bidrar til handlingskompetanse hos både lærere, elever og deres foresatte.
Mer enn en miljøsertifiseringsordning
Grønt Flagg er mer enn bare en miljøsertifiseringsordning, det er et pedagogisk verktøy som involverer elever, lærere og lokalsamfunn over hele verden. Siden 1994 har programmet inspirert generasjoner til å ta ansvar for miljøet og arbeide mot en bærekraftig fremtid. Med økende bevissthet om globale miljøutfordringer, er Grønt Flagg viktigere enn noen gang. Det gir oss håp og viser at vi alle kan gjøre en forskjell.
For mer informasjon om Grønt Flagg/Eco-Schools globalt, klikk her.