Grønt Flagg har inngått et samarbeid med Matvett for å bidra til at flere barnehager og skoler skal jobbe målrettet med å kutte matsvinnet.
Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030 i tråd med "Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn" og FNs bærekraftmål. Det kartlagte matsvinnet i Norge er på over 450000 tonn (2020). Av dette står husholdningsleddet for 51 prosent eller 40,3 kg per person (2020). Matsvinn omhandler mer enn bare mat. Det påvirker økonomi, klima og miljø og samfunnet/det sosiale. Hvis vi skal få til mer bærekraftig forbruk av mat, der hele samfunnet er involvert, må vi tenke gjennom hva vi spiser, kutte matsvinn og rette større generell oppmerksomhet mot hvilke fotavtrykk matproduksjon setter når det gjelder klimagassutslipp og ressursuttak.
Matvett har fått et oppdrag fra Klima- og miljødepartementet gjennom den nye strategien for en grønn, sirkulær økonomi til å ruste offentlig sektor til å jobbe mer målrettet med å kutte matsvinn. For å sikre at materiellet som lages for skoler og barnehager er relevant for målgruppen har Matvett inngått et samarbeid med Grønt Flagg.
Grønt Flagg er en pedagogisk miljøsertifiseringsordning for skoler og barnehager. Ordningen er et verktøy for å sette arbeidet med miljø og klima i system og sikrer at barn og unge er aktive deltakere i praktiske prosjekter og tiltak. Grønt Flaggs nettverk vil bidra i arbeidet med å kvalitetssikre ressursene som vil utarbeides.
- Vi ser at det er et stort engasjement for temaet matsvinn i barnehager og skoler over hele landet, så dette er et arbeid og et samarbeid vi gleder oss til å gå i gang med, sier daglig leder i FEE Norway, Marit Kjellesvik.
Målet for samarbeidet i første omgang er å sikre at barnehager har nødvendig verktøy og materiell til å jobbe aktivt med å kutte matsvinn i sine virksomheter. Materiell og ressurser vil være klart på nyåret. I mellomtiden kan en bruke tips fra Matvett.no.