Hjelp humlene!

Ta vare på humla nå som våren er her

Humlene spiller en uunnværlig rolle i naturen og pollinerer svært mange plantearter. Akkurat nå er hundrevis av store, tunge humledronninger på leting etter et sted de kan lage et nytt humlebol. Vi har snakket med folkene bak La Humla Suse for å høre hva dere kan gjøre for å hjelpe humlene der ute.

Lys jordhumle Bombus lucorum (Linnaeus, 1761) Arnstein Staverløkk, Norsk institutt for naturforskning.

Lys jordhumle Bombus lucorum (Linnaeus, 1761) Arnstein Staverløkk, Norsk institutt for naturforskning.

Lys jordhumle
Lys jordhumle er en av de aller vangliste humlene i Norge. Den finnes nesten overalt og kjennetegnes av de to tykke, gule båndene.

Humlene er våre viktigste pollinatorer. Det vil si at de flyr rundt og frakter “blomsterstøv” fra en plante til en annen. Slik sørger de for at blomstene blir befruktet, som er nødvendig for at plantene skal kunne danne frukter og grønnsaker – som vi mennesker spiser.


Hvordan kan vi ta vare på humlene?

Humlene elsker Lavendel.

Humlene elsker Lavendel.

Plant humlevennlige planter
For å sikre humlenes levekår kan vi plante humlevennlige blomster. La Humla Suse har samlet en liste over planter som er ekstra humlevennlige. Disse plantene har masse pollen og nektar, humlenes favorittmat. Listen kan lastes ned her.

Bygg en humlekasseI byer og mer urbane strøk er det ofte mangel på plasser hvor humlene kan bygge sine bol. For å hjelpe humlene med å finne et varmt og lunt sted hvor de kan lage bolet sitt kan du bygge din egen humle-kasse eller -hotell. Besøk denne siden for å se hvilke ulike former for kasser en kan lage, og hvordan dere gjør det.

lucas-van-oort-w9EjC-IQwFA-unsplash.jpg

rafal-rudol-elTF7CdUunE-unsplash.jpg

Foto: Privat

Foto: Privat

Monica Marcella Kjærstad er en av de engasjerte sjelene bak La Humla Suse

Hun peker på seljetreet som en tresort humlene liker særlig godt. Seljetreet er kjent for sine små gåseunger, med mykt dun på. Her finner dere en veldig enkel guide til hvordan dere kan lage stiklinger av busker og trær. Selv om det tar litt tid kan det være flott for barna å se hvordan man kan gro små stiklinger til store trær.

(NB: Planting av selje i barnehagen/skolegården kan fremkalle allergi hos enkelte, så kanskje man kan samarbeide med familier eller andre i lokalmiljøet og plante trærne i nærmiljøet)


Sjekk blomstermeny.no, og så blomster som gir bestøverne mat gjennom hele sesongen. Blomstene på lista her har ikke spredningsfare. Snakk med vaktmesteren om å vente med plenklipp til løvetannblomstringen har
fått “avlastning” fra andre blomster. Plant frukttrær, blåbær, bringebær eller bjørnebær. Sett løk med tidlig
pollen og nektar-blomster om høsten.
— Monica Marcella Kjærstad, La Humla Suse

Humlevandring
Et annet godt tips fra Monica er å oppsøke lokale parker og museer. Flere steder i Norge tilbyr i dag humlesafari hvor barna kan bli med en biolog og lære om våre sjarmerende, elleville bestøvere.

dominik-scythe-kLluCDjgoPI-unsplash.jpg