Bærekraftig mat og matsvinn: Inspirerende kurs for lærere i Vefsn kommune

Rådgiver og kursholder Vigdis Solberg fra Grønn Barneby i Trondheim har vært på oppdrag for Grønt Flagg i Vefsn kommune. Gjennom kurs om bærekraftig mat og matsvinn har hun delt kunnskap, konkrete verktøy og erfaringer til bruk i barnehager og skoler. Det ble også satt fokus på miljøråd og samarbeid som et viktig verktøy i arbeidet mot målet om en helskoletilnærming til bærekraft.

Praktisk læring som inspirerer

Kurset, som ble holdt for lærere fra både skoler og barnehager, ble svært godt mottatt av deltakerne. Med en kombinasjon av teori, praktiske oppgaver og samarbeid, ga kurset inspirasjon til hvordan temaet bærekraftig mat og matsvinn kan integreres i undervisningen og i hverdagen. Flere deltakere satte stor pris på de konkrete tipsene de fikk:

“Veldig fengende, likte ekstra godt at det var litt praktisk også. Masse inspirasjon å ta med tilbake til trinnet”!

“Bra kurs, bra at det var praktiske oppgaver og veldig interessant. Fikk mange gode tips og synes det var bra med samarbeidsoppgaver. Likte også vinklingen på hva bærekraftig mat er”.

Miljøråd som nøkkel til elevmedvirkning

I løpet av uken fikk skolene også informasjon om hva, hvorfor og hvordan jobbe med et miljøråd. Vigdis delte inspirerende eksempler fra Trondheim kommune, som etter 21 års erfaring med Grønt Flagg, har oppnådd gode resultater med miljørådsarbeid. Gjennom et miljøråd blir elevenes stemme hørt, de får muligheten til å løse reelle problemstillinger på sin skole og i sitt nærmiljø og de opplever medansvar og eierskap til bærekraftsarbeidet. Et velfungerende miljøråd sikrer reell elevmedvirkning i spørsmål knyttet til bærekraftig utvikling, demokrati, medborgerskap, folkehelse og livsmestring. Gjennom å engasjere elever i virkelige problemstillinger og styrke deres eierskap til prosjektene, både på skolen og i nærmiljøet, bidrar arbeidet med miljøråd ikke bare til elevmedvirkning, men også til en helskoletilnærming til bærekraft. Grønt Flagg har utviklet en miljørådsveileder som du kan laste ned her.

I tillegg la Vigdis vekt på skolens rolle som en del av et større nettverk der samarbeid mellom skoler, barnehager og aktører som landbruksskoler og lokalsamfunn styrker innsatsen for en grønnere fremtid. Når slike partnerskap etableres, åpnes det for nye måter å engasjere og utdanne elevene på som strekker seg utover klasserommets fire vegger.

Vigdis Solberg var svært imponert over det store engasjementet i Vefsn:

“Det er inspirerende å se hvordan lærere og ansatte brenner for temaet bærekraft og ønsker å gjøre en forskjell.”

En stor takk til Alcoa Foundation, som gjør dette Grønt Flagg-prosjektet mulig.