Idébank for barneskole

 
 

DIy - bivokspapir

Reduser bruken av aluminiumsfolie og plastfolie. Med denne aktiviteten kan dere enkelt lage klimavennlige embalasje.

 

aktiv Sanseskole i teoririmer

Barn er nysgjerrige. Dette kan brukes for hva det er verd. Lek med lukter og grunnsmaker er enkelt å organisere uten tilgang til kjøkken, og kan for mange elever være utfordrende nok.

 

Bli Bedre kjent med humla

Bli kjent med våre elskelige ville bestøvere; humlene. Lær dere noen av humle-artene i denne morsomme uteaktiviteten. Denne passer for 1.-7. trinn.

 

Bruke eller verne?

Undervisningsopplegg fra FN-sambandet for 5. - 7. trinn. Elevene vil lære om utfordringer omkring bevaring av natur og naturmangfold.

 

Foto: FN-sambandet

Miljø og klima - to sider av samme sak?

I anledning #Grønnsuperdag 2022 holdt FN-sambandet et kort webinar om temaet 'miljø og klima- to sider av samme sak?'. Webinaret passer for 5. - 10. trinn.

 

Markering, appell og flaggheising på skolen

Lag en feiring og markering av elevenes engasjement. La elevene fra miljørådet, eller andre holde appell om miljø og klima, fremfør miljøsang, og om mulig, heis flagget!

 

Konkurranse blant de ansatte

Lag en uhøytidelig og morsom konkurranse blant de ansatte. Hvem klarer å leve mest miljøvennlig denne dagen, uken eller ut måneden?

SKolehage

Skolehagen er en viktig læringsarena. Har dere en skolehage eller ønsker om å etablere en så kan dere få noen tips her.

 

Naturen som læringsarena

I naturen kan praktisk utforskning i friluft styrke både kreativitet, samarbeid og læringsglede. Naturen åpner for unike muligheter til å koble teori og praksis i et levende læringsmiljø.

 

Fiks og reparer ødelagte tekstiler

Engasjer elevene ved å gi de handlingskompetanse i praktiske håndverkteknikker for å reparere klær og andre tekstiler. Aktiviteten passer for 5.-10. trinn.

 

Les og lær

Bærekraftsbiblioteket består av boklister med aktiviteter til alle 17 bærekraftsmålene og er utarbeidet av FN-sambandet. For barn i alderen 6–12 år.

 

Redesign gamle jeans

Redesign er å gi gamle ting nytt liv. Her er det bare fantasien som stopper en fra hva som er mulig å lage. Hva med å redesigne gamle jeans og lage forkle?

 

Turbingo

Let etter insekter, trær, planter og dyr elevene har lært om. Ved hjelp av ferdig brett, eller maler er dette en enkel og morsom aktivitet.

 

Beintøft

Bli med å gå for miljøet i Norges største gå-til-skolen-aksjon. Samtidig lærer elevene om CO2-utslipp, klimaendringer, forurensing , mikroplast, artsmangfold og bidrar til tryggere skoleveier. 

Matsvinn

Hvert år kaster hver og en av oss 42,5 kilo mat i søpla hjemme. Temaet matsvinn er en konkret problemstilling å ta tak i ved undervisning i blant annet ansvarlig forbruk.

 

Bli kjent med forskjellige trær i nærmiljøet

Hvor mange forskjellige typer trær finner dere i skogen eller nærmiljøet? Ta med elevene ut i nærmiljøet og ta på forskerbrillene. Tverrfaglig aktivitet som passer for alle trinn.

 

Klimaendringer truer fremtidens sjokolade

Lær elevene om den lille myggen som pollinerer kakaoplaneten. Klimaendringer er en trussel mot pollinering av kakaoplanten og kan føre til mindre sjokolade fremover.

En skoleskogdag

Lag en egen skoleskogdag for din klasse og lær mer om viktigheten og mulighetene med skogen. Få tips og opplegg fra Skogselskapet.

Morsom kortlek: HVEM SKAL UT?

Engasjerende kortlek utviklet av FN-sambandet som bidrar til å lære begreper innen bærekraftig utvikling. Aktiviteten passer for 5.-7. trinn.

 

Batterijakten

Bli med og gjør en stor og viktig innsats for miljøet gjennom Miljøagentenes konkurranse-Batterijakten.

 

Strandrydding

Marin forsøpling kan føre til død og lidelse for utallige arter. Ta med elevene på strandrydding, et av de viktigste tiltakene vi har mot marin forsøpling.

Lag frøball

Å lage frøball er en gøy aktivitet for både store og små. Kast ballen i nærheten av skolen, eller ta de med hjem og se hva som spirer.

 

Lag innsekts hotell av Natur-materiell

Ikke bare humler er viktige. Andre bier og veps, biller og blomsterfluer er også viktige pollinatorer. Ved å bygge et insektshotell hjelper du disse med en plass å bo.

 

Mateffekten

Hvordan når man bærekraftsmålene med mat? MatEffekten skal forklare barn og voksne hvordan maten vi spiser henger sammen med utviklingen i verden, og klimaet og miljøet vårt.

 

Bærekraftig utvikling - hva er det?

Hvordan kan man jobbe med det store tema bærekraftig utvikling for de yngste på skolen? Vi har fått tips av Gleding.no

 

Plogging

Plogging = Plukke søppel + jogge. Utfordre elevene til å se hvor mye søppel de kan finne i løpet av en time, rundt skolen eller i et annet naturområde.

 

Returkartong-lotteriet

Jobber dere med avfall og kildesortering? Med denne aktiviteten kan dere være med i trekningen av 100.000 kr.

 

Oppdrag sunn og klimavennlig matPakke

Ta utgangspunkt i matpakken elevene har med seg. Hvor kommer maten fra, og hvor langt har den reist? Send gjerne en utfordring til foreldrene om å hjelpe elevene med matpakken.