Porsjonstallerkener hvor man er bevisst mengden av mat som serveres.
Flere Grønt Flagg barnehager har vist at det er fullt mulig å kutte matsvinnet – helt ned til null kg i uka– med enkle tiltak, måling og godt samarbeid.
Hoppensprett Feiring Aktivitetsbarnehage som tidligere kastet rundt åtte kg mat pr. dag klarte gjennom tiltak som veiing og bevisstgjøring å redusere matsvinnet til nærmere null kg matsvinn i uka.
Mer systematisk bruk av rester
Det å bli bevisst hvor mye mat som faktisk kastes, er en øyeåpner – og en motivasjon, sier Styrer Linda Dokken ved Hoppensprett Feiring.
Linda Dokken, styrer i Hoppensprett Feiring Aktivitetsbarnehage.
- Vårt første prosjekt i prosessen med å bli en Grønt Flagg-barnehage var å begynne med vårt avfall i barnehagen, lære om ulikt avfall og hvordan vi kan redusere det – som for eksempel matsvinn. Vi startet opp høsten 2023 med å veie matsvinnet vårt daglig i tre uker. Vi ble overrasket da vi så at vi kunne ha så mye som opptil 8 kg matsvinn pr dag, og satte straks i gang tiltak. Vi er en fullkostbarnehage som serverer alle måltidene i barnehagen, med varmmat til lunsj hver dag. Det første steget ble derfor å ha en gjennomgang av barnehagens meny, og notere ned etter hvert måltid mengde mat som ble laget og hvor mye som ble til overs. På den måten kunne rettene på menyen justeres til en mer riktig mengde fra gang til gang. Samtidig ble det mer systematisk bruk av rester fra varmmaten, der hvor vi tidligere hadde kastet maten som ble igjen begynte å se etter andre muligheter. Restene fra havregrynsgrøten til frokost ble havrelapper til ettermiddagsmaten, og lapskausrester som fryses ned ble perfekt turmat på bålet, sier Dokken.
Vafler med overskudds-grønnsaker er perfekt bålmat.
Barna involveres
Involvering av barna ble en naturlig del av arbeidet og de har vært mer med på kjøkkenet der de har bakt og kuttet grønnsaker.
- Vi har hatt samtaler om hvordan næringsrik mat gir kroppen vår energi, og at vi ikke ønsker å kaste mat. I måltider har barna selv øvet på å ikke ta mer mat på tallerkenen enn de orker å spise opp når de forsyn seg selv, eller ved ettermiddagsmaten har det blitt laget porsjonstallerkener som er forberedt i forkant av de voksne, sier Linda Dokken.
Matsvinn er en av de store klimautfordringene – og barnehager har en unik mulighet til å påvirke gjennom praksisnær læring, små grep i hverdagen og ikke minst ved å skape bevissthet hos ansatte, barn og foresatte.
Grønt Flagg har sammen med Matvett laget skreddersydde ressurser for barnehager som ønsker å redusere matsvinnet. Disse ligger tilgjengelig for alle.